Aleja z napojami roślinnymi w supermarkecie staje się coraz dłuższa i bardziej różnorodna. Sojowe, owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe – wybór jest...
Witaj na BLOGU Atlasu Diet!
Znajdziesz tu wszystko, co potrzebne, aby prowadzić zdrowy tryb życia. Oferujemy szeroką gamę przepisów, które są zarówno smaczne, jak i pożywne, gotowe jadłospisy dostosowane do różnych potrzeb i preferencji dietetycznych, oraz praktyczne porady, które pomogą Ci osiągnąć i utrzymać zdrową wagę. W naszych artykułach o zdrowym odżywianiu odkryjesz najnowsze badania i trendy w świecie dietetyki, a także sprawdzone metody na wprowadzenie zdrowych nawyków do codziennego życia. Bez względu na to, czy jesteś weganinem, miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej, czy po prostu chcesz lepiej się odżywiać, nasz blog jest miejscem, gdzie znajdziesz inspirację i wiedzę.
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 10 produktów dla zdrowych jelit
Zdrowie jelit to fundament dobrego samopoczucia całego organizmu. Coraz więcej badań naukowych potwierdza, że równowaga mikroflory jelitowej ma...
Skrobia oporna: Cichy bohater zdrowych jelit. Gdzie ją znaleźć i jak jeść?
W świecie dietetyki, gdzie węglowodany często stawia się w negatywnym świetle, istnieje cichy i niedoceniany bohater – skrobia oporna. Choć jej...
Kombucha – właściwości, zastosowanie, działanie
Kombucha, lekko słodko-kwaśny, orzeźwiający i delikatnie musujący napój herbaciany, zyskuje w ostatnich latach ogromną popularność jako naturalny...
Kakao – właściwości, zastosowanie, działanie
Kakao, kojarzone przede wszystkim z pyszną czekoladą i gorącymi napojami, jest czymś znacznie więcej niż tylko składnikiem ulubionych deserów....
Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie, działanie
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale Web.), popularnie nazywany mleczem (choć to nazwa nieścisła, gdyż mlecz to inny rodzaj rośliny) lub...
Sok z buraka – właściwości, zastosowanie, działanie
Sok z buraka, o intensywnej, purpurowej barwie i charakterystycznym, ziemistym smaku, w ostatnich latach zyskał ogromną popularność nie tylko wśród...
Sok z granatu – właściwości, zastosowanie, działanie
Sok z granatu, o głębokiej, rubinowej barwie i charakterystycznym, słodko-kwaśnym smaku, od wieków był ceniony nie tylko za swoje walory smakowe,...
Miód nawłociowy – właściwości, zastosowanie, działanie
Miód nawłociowy, pozyskiwany przez pszczoły z nektaru intensywnie żółtych kwiatów nawłoci pospolitej (Solidago virgaurea L.) oraz innych gatunków...
Piołun – właściwości, zastosowanie, działanie
Bylica piołun (Artemisia absinthium L.), zwana potocznie piołunem, psią rutą lub absyntem, to roślina o niezwykle intensywnym, gorzkim smaku i...
Najnowsze na blogu
Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Sprawdzamy przeciwwskazania
Owsianka to niekwestionowana królowa zdrowych śniadań. Jest tania, sycąca,...
Dania jednogarnkowe: 5 pomysłów na zdrowy obiad dla całej rodziny
Codzienne gotowanie obiadów dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Jak...
Domowy chleb na zakwasie: Prosty przepis dla początkujących
Zapach świeżo pieczonego chleba roznoszący się po domu to jedno z...
Zielone smoothie na detoks i energię: 10 najlepszych kombinacji
Zielone koktajle, czyli smoothie na bazie zielonych warzyw liściastych, to...
Indeks glikemiczny tabela pdf
Popularne i zdrowe










