Awokado, niegdyś egzotyczna nowinka, dziś jest królem na naszych stołach. I nic dziwnego! Ten kremowy, zielony owoc (tak, to owoc!) jest nie tylko pyszny, ale również niezwykle zdrowy. To prawdziwa bomba odżywcza, pełna zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu oraz witamin K, E i C. Jego maślana konsystencja i delikatny, orzechowy smak sprawiają, że jest niesamowicie wszechstronne w kuchni. Ale co dokładnie można z niego zrobić, oprócz klasycznej pasty na kanapkę? Okazuje się, że jego zastosowania są niemal nieograniczone! Przygotowaliśmy dla Was aż 25 inspirujących pomysłów i przepisów na wykorzystanie awokado w daniach na słono i na słodko, które na zawsze odmienią Wasze postrzeganie tego superowocu.
Jak wybrać i przechowywać idealne awokado?
Zanim przejdziemy do przepisów, klucz do sukcesu to wybór idealnego owocu. Dobre awokado powinno być lekko miękkie, ale nie gąbczaste – po delikatnym naciśnięciu skórka powinna się ugiąć, ale wrócić na swoje miejsce. Twarde awokado dojrzeje w ciągu kilku dni w temperaturze pokojowej (proces można przyspieszyć, wkładając je do papierowej torby z bananem lub jabłkiem). Dojrzałe awokado przechowuj w lodówce, aby zatrzymać proces dojrzewania. Jeśli zużyłeś tylko połówkę, drugą skrop sokiem z cytryny, zawiń szczelnie w folię i przechowuj w lodówce – to spowolni jej ciemnienie.
15 przepisów na awokado w wersji wytrawnej
Awokado to idealna baza do past, sałatek, a nawet dań na ciepło. Jego kremowa konsystencja świetnie zastępuje majonez czy masło.
- Klasyczne guacamole: Rozgnieć awokado widelcem, dodaj sok z limonki, posiekaną czerwoną cebulę, kolendrę i pomidora bez skórki. Dopraw solą i pieprzem.
- Tosty z awokado i jajkiem w koszulce: Chrupiące grzanki posmaruj rozgniecionym awokado, a na wierzch połóż idealne jajko w koszulce.
- Sałatka z kurczakiem i awokado: Kawałki pieczonego kurczaka wymieszaj z sałatą, awokado w kostce, pomidorkami i sosem winegret.
- Chłodnik z awokado i ogórka: Zblenduj awokado, świeżego ogórka, jogurt naturalny, czosnek i sok z cytryny na gładki krem.
- Makaron z kremowym sosem z awokado: Zblenduj awokado z czosnkiem, bazylią, sokiem z cytryny i odrobiną wody z gotowania makaronu. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
- Pieczone awokado z jajkiem: Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę. We wgłębienie wbij jajko, posyp przyprawami i zapiecz w 180°C, aż białko się zetnie.
- Quesadilla z awokado i serem: Na placek tortilli nałóż starty ser, plasterki awokado i kurczaka. Przykryj drugim plackiem i zapiecz na patelni.
- Zielone, zdrowe frytki: Pokrój awokado w grube paski, panieruj w jajku i bułce tartej (lub panko) i piecz na złoto w piekarniku.
- Wegański „tatar” z awokado: Awokado i suszone pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj posiekaną cebulkę, kapary i musztardę.
- Tacos z krewetkami i salsą z awokado: Usmażone krewetki podawaj w plackach taco z salsą z pokrojonego w kostkę awokado, mango i papryczki chili.
- Zdrowsza pasta „jajeczna”: Zamiast majonezu, do rozgniecionych jajek dodaj rozgniecione awokado.
- Nadziewane awokado z tuńczykiem: Połówki awokado napełnij sałatką z tuńczyka, kukurydzy i czerwonej cebuli.
- Sushi z awokado: Kremowe awokado to idealny składnik wegetariańskich rolek sushi.
- Kremowy dressing do sałatek: Zblenduj awokado z jogurtem, ziołami i czosnkiem.
- Marynata do mięsa: Zblendowane awokado z sokiem z limonki i ziołami to świetna, zmiękczająca mięso marynata.
10 przepisów na awokado w wersji na słodko
Tak, to nie pomyłka! Neutralny smak i kremowa konsystencja awokado sprawiają, że jest ono idealną, zdrową bazą do deserów, zastępując masło, śmietanę czy jajka.
- Aksamitny mus czekoladowy: Zblenduj dojrzałe awokado z bananem, kakao i odrobiną syropu klonowego na idealnie gładki krem.
- Wegańskie lody czekoladowo-orzechowe: Zblenduj zamrożone awokado i banany z masłem orzechowym i kakao.
- Brownie z awokado: W przepisie na brownie część masła zastąp rozgniecionym awokado. Ciasto będzie wilgotne i zdrowsze.
- Zielony koktajl z awokado i szpinakiem: Zblenduj awokado, garść szpinaku, jabłko i wodę kokosową.
- Limonkowy sernik na zimno: Zblenduj awokado z sokiem z limonki, syropem klonowym i olejem kokosowym, a następnie wylej na spód z orzechów i schłodź.
- Krem do ciast i tortów: Zblendowane awokado z erytrytolem i kakao to świetny, zdrowy krem czekoladowy.
- Gofry z dodatkiem awokado: Dodaj pół rozgniecionego awokado do ciasta na gofry. Będą bardziej wilgotne.
- Pudding z awokado i nasionami chia: Klasyczny pudding chia wzbogać o warstwę musu z awokado.
- Kremowe smoothie bowl: Gęsty koktajl z awokado, banana i szpinaku podawaj w miseczce z dodatkiem granoli i owoców.
- Wegański majonez: Zblenduj awokado z odrobiną napoju sojowego, sokiem z cytryny, musztardą i solą.
FAQ – Najczęściej zadawane pytania
Dlaczego moje awokado jest gorzkie i ma „żyłki”? Goryczka i twarde włókna to oznaka, że awokado nie było w pełni dojrzałe. Należy wybierać owoce, które są lekko miękkie.
Jak szybko obrać awokado? Przekrój awokado wzdłuż na pół, aż nóż dotknie pestki. Przekręć obie połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. W pestkę wbij ostrze noża i przekręć, aby ją wyjąć. Miąższ możesz wyjąć łyżką lub naciąć w kratkę i „wygarnąć” kostki.
Czy można mrozić awokado? Tak, ale najlepiej w formie purée lub musu. Mrożenie całego owocu lub połówek sprawi, że po rozmrożeniu jego konsystencja będzie wodnista i nieprzyjemna.
Czy awokado jest kaloryczne? Tak, awokado jest stosunkowo kaloryczne (ok. 160 kcal w 100g) ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Są to jednak bardzo zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla serca i mózgu. Jak wszystko, należy je jeść z umiarem.