Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.

Dieta zwiększająca płodność



Kobiety często borykają się z problemami z zajściem w ciążę w wyniku wpływu różnych czynników zewnętrznych. Należy w tym miejscu wymienić infekcje pochwy, wiek, cysty na jajnikach, stosowanie sztucznych lubrykantów, czy chociażby stresujący tryb życia. Podstawowym czynnikiem, który ma wpływ na możliwość zajścia w ciążę i późniejszą odpowiednią nad nią opiekę jest stan zdrowia przyszłej matki. Ten jest uzależniony w dużej mierze od tego, jaką stosuje dietę. Postaramy się przedstawić harmonogram żywieniowy, który pomoże zajść w ciążę, wpłynie pozytywnie na zdrowie kobiety starającej się o dziecko.

Dieta przyszłej matki powinna być przede wszystkim bogata w witaminy i minerały. Istotne jest to, aby spożywać pełnowartościowe pokarmy, nie te typu fast-food, czy gotowane naprędce z torebki. Szczególnie ważne jest to, by dieta zawierała duże ilości warzyw i owoców, gdyż te są bogate w przeciwutleniacze. Warto jest spożywać brzoskwinie, awokado, pomarańcze, morele, a także maliny. Nie zapominajmy także o warzywach. W tym miejscu należy wymienić marchew, brokuły, buraki, słodkie ziemniaki, szparagi, czy też inne zielone warzywa liściaste. Najlepiej, aby wyżej wymienione warzywa i owoce były spożywane przez przyszłe matki w formie surowej – to jest pod postacią surówek, bądź soków. Oczywiście mogą być one także przetwarzane, np. na sałatki, mogą być pieczone lub gotowane na parze.

Istotnym dodatkiem, który warto wprowadzić do codziennej diety są orzechy i nasiona. Te, ze względu na wysoką wartość energetyczną, dobrze spożywać z umiarem, gdyż nie warto psuć sobie nastroju zyskiwaniem zbędnych kilogramów. W trakcie budowania jadłospisu należy również pamiętać o dużym zapotrzebowaniu przyszłych mam na kwas foliowy. Tego pod dostatkiem znaleźć można w bulgurze (rodzaj kaszy). Oprócz tego warto spożywać szpinak, fasolę, a także nasiona słonecznika.

W diecie przyszłej matki istotną rolę odgrywa równowaga w przypadku spożywania białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Należy dbać o to, by spożywać w równych ilościach mięsa i ryby, jak również produkty sojowe, takie jak chociażby fasolę, ryż, czy soję.

płodność

Przyszła matka pod żadnym pozorem nie powinna spożywać cukru, białej mąki pod różnymi postaciami, a także sztucznych dodatków do żywności. Istotne jest również ograniczenie produktów, które posiadają działanie kwasotwórcze. Do tego grona należą mięsa, ryby, jaja, sery, zboża, cukier, kawa i herbata. Spowodowane jest to tym, że te produkty mogą przyczyniać się do zakwaszenia śluzówki macicy, co z kolei powodować będzie uszkodzenie plemników.

Dietę należy urozmaicać różnorodnymi naparami z ziół. Te uspokajają, a dzięki czemu zneutralizować można nadmiar stresu. Warto jest postawić przede wszystkim na rumianek i tarczycę. Warto także skorzystać ze słomy owsianej. Nabyć je można w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach zielarskich.

Oprócz tego warto zastosować napary z innych ziół, wśród których wymienia się kwiat czerwonej koniczyny, rozmaryn, liść mniszka, liść maliny. Niezastąpionymi elementami diety są także wszelkie przejawy aktywności fizycznej – spacer, joga lub też uprawianie nie wyczerpującego sportu.


Oceń dietę