Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.

Dieta wielowarzywna

Nie od dziś wiadomo, że niektóre produkty są doskonałymi pogromcami tłuszczów. Poniżej przedstawimy dietę, która w świetny sposób pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy, a dodatkowo powoli nabrać krzepy i wigoru.

Dieta ta powinna być stosowana przez siedem dni. Istotne jest to, aby każdego dnia spożywać pięć posiłków. Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe aniżeli 3 godziny, dzięki czemu układ trawienny poddany diecie będzie pracował cały czas.

W trakcie stosowania diety istotne będzie wykorzystanie siedmiu składników „pogromców kalorii”. Wśród nich znajduje się marchew, seler, seler naciowy, fasola, kurczak, pomidory, oliwa z oliwek.


Podstawą diety wielowarzywnej jest specjalna zupa na kurczaku, która z jednej strony dobrze zwalcza głód, natomiast z drugiej zmusza organizm do ciągłej pracy, co powoduje spalanie kalorii. W trakcie dnia istotne jest, aby trzy posiłki przez nas spożywane składały się z zupy, której przepis zostanie podany poniżej. Dwa pozostałe posiłki można skomponować samodzielnie, jednakże w trakcie ich budowania należy uwzględnić 7 składników, które zostały wymienione powyżej. Pamiętaj, by w trakcie kuracji spożywać duże ilości wody niegazowanej, średniomineralizowanej. Staraj się jej wypijać 2-5 – 3 litrów dziennie.

Przepis na zupę wielowarzywną


Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • Ćwierć małego selera
  • Mała cebulka
  • Połowa szklanki białej fasoli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy (oregano, estragon, pieprz cayenne, liść laurowy, tymianek, sól, pieprz)

Wykonanie:

Pamiętaj, aby dzień przed przygotowaniem zupy namoczyć fasolę!

  1. Cebulę, marchew, seler obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Umyj mięso, a następnie pozbądź się tłuszczyku.
  3. Wrzuć do garnka rozdrobnione warzywa, wcześniej namoczoną fasolę i kurczaka, a następnie zalej wodą, przypraw solą i ziołami. Gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy składniki będą miękkie.
  4. Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki. Gdy warzywa i mięso w garnku będą miękkie dodaj do nich pomidory i gotuj na wolnym ogniu.
  5. Oliwę rozgrzej na patelni, wciśnij do niej czosnek i podsmaż. Dodaj czosnek do zupy i dopraw ją według uznania.

Oceń dietę