Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.

Dieta rodzinna



Każda dieta, gdy jest stosowana przez jedną osobę, rzadko kiedy przynosi efekty porównywalne z tą, którą stosuje kilku członków rodziny. Niestety na pokuszenie wiodą nas wtedy różne smakołyki, które znajdują się w lodówce, i które często przegryzają nasze dzieci, partnerzy, itd. Wykorzystując dietę, którą przedstawiamy poniżej masz możliwość chudnięcia około 1 kg na tydzień, przy jednoczesnym nieodczuwaniu głodu.

Dieta rodzinna obfituje przede wszystkim w produkty bogate w błonnik, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste, a także owoce, warzywa i ryby. Zaprezentowane przez nas dzienne harmonogramy żywieniowe są urozmaicone i sycące. Jednakże, gdy poczujesz głód, zawsze możesz zjeść więcej warzyw, niż jest to przedstawione w jadłospisie.

Rodzina

Bardzo istotne, w trakcie stosowania tej diety, jest picie wody mineralnej. Dorośli ok. 2 litrów, natomiast dzieci ok. 1 litr w ciągu dnia. Oczywiście dieta jest przygotowana z myślą o całej rodzinie, jednakże nie każdy jej członek zje takie same porcje. Dlatego najlepiej jest dobierać je wedle zapotrzebowania kalorycznego. Największe porcje powinien oczywiście dostawać mężczyzna, gdyż jego zapotrzebowanie jest spore w ciągu dnia. Ekstra dodatki możemy też dać naszemu dziecku, gdyż to ono jest najruchliwsze i potrzebuje znacznej dawki energii.

Pamiętaj o tym, aby przestrzegać drobnych zasad. Wtedy to z powodzeniem możesz dać sobie i swej rodzinie przepyszne, zdrowe posiłki, które dodatkowo wpłyną pozytywnie na twój wygląd zewnętrzny i samopoczucie.

Przejdźmy teraz do przykładowego jadłospisu:

Dzień 1

  • Śniadanie:koktajl z truskawek, 3 łyżki stołowe pasty,ogórek, tata oraz dziecko - kromka chleba z masłem ziołowym.
  • Drugie śniadanie: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
  • Obiad: miseczka zupy z brokułu i włoszczyzny z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy lub masła, a także żółtka, ziemniaki pieczone w folii (mama i dziecko po 3-4 ziemniaki, tata 4-5), łyżeczka twarożku ze szczypiorkiem, zielona herbata, surówka z marchwi i jabłka.
  • Kolacja: omlet z 1 jajka z dodatkiem groszku i szczypiorku, owocowa herbata.

Dzień 2

  • Śniadanie: 2 łyżki Musli owocowego z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, po 3 łyżki stołowe pasty (Składniki: 150 g półtłustego twarogu, 200 g wędzonej ryby, 2 jajka na twardo, łyżka szczypiorku lub natki z pietruszki, sól, pieprz ziołowy), herbata z pokrzywy.
  • Drugie śniadanie: paski warzyw (marchewka, ogórek, papryka), dip jogurtowo-koperkowy(Składniki: 1 szklanka jogurtu, połowa pączka posiekanego koperku).
  • Obiad: miseczka barszczu czerwonego(Składniki: pęczek włoszczyzny, pół litra soku buraczanego, 2 pokrojone w kostkę buraki), zapiekanka ryżowa (Składniki: duża pierś z kurczaka, 2 torebki ryżu brązowego, chińska mieszanka warzywna, łyżka oliwy, zioła prowansalskie), sałatka (Składniki: 1 seler, garść orzechów włoskich, 1 jabłko, jogurt, pół łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki miodu).
  • Podwieczorek dla dziecka: banan opieczony podany z sosem jogurtowo truskawkowym.
  • Kolacja: po 10 sztuk na osobę brukselek gotowanych na parze, posypanych tartym żółtym serem, herbata z pokrzywy.

Uwaga: tata może zjeść kromkę chleba z łyżką pasty twarogowo-rybnej (przygotowanej przy śniadaniu) z cebulką i pomidorem.

Dzień 3

  • Śniadanie: koktajl zielony (Składniki: połowa szklanki jogurtu ze zmiksowaną połową górka, połowa szklanki mleka sojowego, łyżka pestek dyni i słonecznika, 1 kiwi), 3 łyżki półtłustego twarogu z dodatkiem ogórka, szczypiorku, papryki, rzodkiewki, a także 3 łyżek jogurtu, Kromka pełnoziarnistego chleba z masłem ziołowym.
  • Drugie śniadanie: 1 pomarańcza lub 150 g truskawek.
  • Obiad: Mama/dziecko: 200 ml zupy kremu (kładniki: kalafior, włoszczyzna, żółtko, odrobina jogurtu), tata - 250 ml zupy.
  • Kolacja: Po 1 brokule ugotowanym na parze z kroplą oliwy, herbata imbirowa, tata i dziecko kromka chleba razowego z żółtym serem

Dzień 4

  • Śniadanie: 2 łyżki Musli owocowego z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżki pasty (Składniki: zmiksowana ciecierzyca z puszki 50g, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodatek soku z cytryny, sól, papryka w proszku), kilka plastrów pomidora z niewielką ilością szczypiorku, Kromka chleba pełnoziarnistego (tata - 2 kromki), herbata owocowa.
  • Drugie śniadanie: 250 ml soku z marchwi (dobrze by było, aby został świeżo wyciśnięty, bez dodatku konserwantów).
  • Obiad: Miseczka zupy pomidorowej (Składniki: włoszczyzna, sok pomidorowy lub przecier, 2 łyżki drobnego makaronu), 5 łyżek risotto (Składniki: mała pierś kurczaka, szklanka ryżu brązowego, 1 banan, 2 gałązki selera naciowego, łyżka oliwy, 2 łyżki stołowe rodzynek, cebula, kilka pieczarek, doprawione imbirem, curry, gałka muszkatołowa, sosem sojowym).
  • Podwieczorek dla dziecka: 250 ml jogurtu z owocami.
  • Kolacja: 300 g kalafiora ugotowanego na parze, herbata z pokrzywy z sokiem z cytryny (dla dziecka owocowa).

Dzień 5

  • Śniadanie: 2 łyżki Musli, 3 łyżki półtłustego twarożku z warzywami (Składniki: papryka, pomidor, rzodkiewka, posiekany koperek, kilaka łyżek jogurtu), sok jednodniowy z marchwi.
  • Drugie śniadanie: Sałatka owocowa (Składniki: 1 kiwi, duży banan, pomarańcza, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 rozdrobnione orzechy włoskie).
  • Obiad: Miseczka zupy ugotowanej z mrożonki, 4 łyżki risotto z kurczakiem lub indykiem (Składniki: mała pierś kurczaka lub 1/3 piersi indyka, szklanka ryżu brązowego, 1 banan, 2 gałązki selera naciowego, łyżka oliwy, 2 łyżki stołowe rodzynek, cebula, kilka pieczarek, doprawione imbirem, curry, gałką muszkatołową, sosem sojowym), zielona sałata z sosem winegret, po kompotierce kisielu (Składniki: 3/4 litra soku owocowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej).
  • Kolacja: kalafior ugotowany na parze z dodatkiem soli i cukru polany sosem z pół szklanki jogurtu, 100g twarożku, rzodkiewki starte na tarce o dużych oczkach, herbata owocowa.

Dzień 6

  • Śniadanie: 2 łyżki Musli, 4 łyżki jogurtu, kawa z mlekiem, jajko na miękko.
  • Drugie śniadanie: Garść owoców sezonowych – truskawki, maliny, czereśnie.
  • Obiad: Miseczka zupy kremu selerowej (Składniki: 2 pietruszki, duży seler, łyżeczka bulionu wegetariańskiego lub przyprawy jarzynowej, 2 łyżki jogurtu, łyżeczka masła lub oliwy, całość posypać natką pietruszki), łyżka groszku ptysiowego do zupy (tata 2 łyżki), porcja ryby – po około 100 g na osobę + 100 g szpinaku wcześniej podsmażonego na łyzce masła, następnie należy dodać do niego pół szklanki śmietany 18%, ząbek czosnku i łyżeczkę tartego parmezanu, sałata zielona z sosem winegret.
  • Podwieczorek: Jabłko pieczone.
  • Kolacja: Połowa szklanki gotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem pokrojonych bananów, całość polej jogurtem z łyżką miodu, herbata imbirowa.

Uwaga: zamiast banana można dać garść truskawek lub pokrojonych kawałków jabłek

Dzień 7

  • Śniadanie: koktajl zielony (Składniki: połowa szklanki jogurtu ze zmiksowaną połową górka, połowa szklanki mleka sojowego, łyżka pestek dyni i słonecznika, 1 kiwi), kromka pełnoziarnistego chleba z masłem ziołowym (dla taty 2 kromki), ogórek, herbata imbirowa.
  • Drugie śniadanie: Szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi.
  • Obiad: Miseczki zupy z kremu, (Składniki: 1 szklanka zielonego groszku, włoszczyzna z dodatkiem żółtka, łyżeczki masła lub oliwy, całość posypać zieloną pietruszką), pulpet rybny – po 1 (Składniki: 300 g zmielonego mintaja morszczuka lub dorsza, 1 cebula, 2 łyżki bułki tartej, jajko, dusić w pokrojonych warzywach (pietruszka, seler, marchewka, cebula, koncentrat pomidorowy, odrobina jogurtu naturalnego)), kasza kuskus (mama 1 łyżka, tata i dziecko 2), surówka z jabłka i marchewki, zielona sałata z jogurtem i szczypiorkiem.
  • Kolacja: Sałatka meksykańska, (Składniki: puszka czerwonej fasoli, 100 g szynki, mała puszka kukurydzy, czerwona cebula pokrojona w piórka, papryka, liście sałaty lodowej lub plastry pomidora), kromka chleba (tata i dziecko 2 z pomidorem i masłem ziołowym), herbata owocowa.

Jak widzimy, należy jeść często, lecz w niewielkich ilościach. Pamiętajmy, aby mięso podawać gotowane lub pieczone, lecz nigdy nie smażone na tłuszczu. Istotnym zaleceniem diety jest bezwarunkowa rezygnacja z soli. Podobnie jak podczas stosowania innych programów odchudzających, niezwykle istotne jest picie co najmniej 2 litów wody i innych płynów (np. ziołowe herbatki) dziennie.

Dieta grapefruitowa dostarcza organizmowi 1300-1700 kalorii dziennie. Dlatego, nie powinno się jej stosować dłużej niż 2 tygodnie. Plan żywieniowy jest ubogi w tłuszcze, które zawierają cenne witaminy A, D, E oraz K. Dłuższy czas stosowania diety może więc spowodować zaburzenia organizmu. Na koniec niezwykle istotna kwestia, czyli pytanie: Czy po diecie grapefruitowej grozi nam efekt jojo? Odpowiedź jest prosta – jeśli powrócimy do złych nawyków żywieniowych i nie zastosujemy żadnego, już mniej restrykcyjnego, programu mającego na celu stabilizację wagi, powrót zbędnych kilogramów jest oczywiście możliwy.

Oceń dietę