Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.

Dieta norweska

Podstawowe założenia diety norweskiej opracowali lekarze i specjaliści od żywienia w szpitalu uniwersyteckim w Oslo. To stąd właśnie wzięła się nazwa tego harmonogramu żywieniowego. Jest to obecnie jedna z najpopularniejszych, niedawno opracowanych diet. Wiele osób doświadczyło już na własnej skórze jej zbawiennych skutków. Daje ona bowiem niesamowite rezultaty. To przede wszystkim dlatego, że pozwala schudnąć osobie z nadwagą aż do 10kg w ciągu 14 dni. Istotnym czynnikiem w przypadku diety norweskiej jest czas. Dieta, aby skutkowała wspaniałymi rezultatami końcowymi, musi być stosowana rygorystycznie przez 14 dni. Po tym okresie kategorycznie należy zaprzestać jej stosowania, gdyż może to źle wpłynąć na organizm osoby ją stosującej. Dietę powtórzyć można dopiero po upływie minimum 1 miesiąca liczonego od ostatniego dnia wcześniej zakończonego cyklu.

Jeśli z jakichś powodów kuracja zostanie przerwana na kilka dni po jej rozpoczęciu, należy pamiętać, że program musi zostać rozpoczęty ponownie od samego początku.

Norwegia

Podstawą diety norweskiej, jej jadłospisu, jak później zobaczyć można z przedstawionego harmonogramu żywienia, są jajka i grejpfruty. Istotnym jest to, aby znajdowały się one w jadłospisie osoby stosującej dietę każdego dnia w trakcie kuracji. Dla osób, które teraz może nieco się przestraszyły, mamy dobrą wiadomość. W trakcie stosowania diety można wzbogacić swój jadłospis różnego rodzaju surówkami z warzyw takich jak pomidor, marchewka, seler naciowy, czy ogórki konserwowe. W ten sposób każdy kuracjusz wprowadzi do jadłospisu nieco urozmaicenia i uniknie zniechęcenia do stosowania tej diety. Oczywiście wyżej wymienione warzywa nie są jedynymi, jakie można stosować w trackie kuracji. Z powodzeniem można spożywać chude mięso z piersi kurczaka, wołowinę, a także i ryby. Te składniki jednak muszą być gotowane. Nie mogą być przyrządzane w żaden inny sposób.

W trakcie stosowania diety norweskiej należy kategorycznie odmówić sobie stosowania soli. Można jeść chleb. Dietetycy zgodnie twierdzą, że warto też w trakcie stosowania diety spożywać szpinak wymieszany z łyżką jogurtu.

W trakcie stosowania tej diety, tak jak i każdej innej, istotne jest picie dużej ilości wody. Najlepiej niech to będzie woda mineralna niegazowana w ilości około dwóch litrów w ciągu dnia.

Dieta nie wyklucza picia ziołowych i owocowych herbat, słabej kawy, czy innych napojów, które nie są słodzone. W trakcie stosowania diety nie można używać oleju. Zamiast smażenia potraw na oleju można je przygotowywać piecząc na ruszcie, w folii, lub też gotować w wodzie, czy na parze. Podstawowy składnik diety, czyli jajka, powinny być zawsze gotowane.

W trackie korzystania z diety norweskiej, kuracjusz spożywa jedynie 3 posiłki, to jest śniadanie, drugie śniadanie i obiad.

Skuteczność diety została potwierdzona przez wiele osób, które ją stosowały. Z ich wypowiedzi jednak wywnioskować można, jak i też wcześniej opisanych podstawowych założeń, żedieta norweska wymaga bardzo dużo samodyscypliny, konsekwencji w działaniu.

W trakcie dwutygodniowego stosowania tej kuracji żywieniowej spowodujesz przyspieszenie własnej przemiany materii. Twój organizm zostanie oczyszczony z toksyn, dzięki czemu zostanie przyspieszony, usprawniony proces trawienia.

Rygorystyczność tej diety nie tyczy się wymienionych wyżej składników potraw. Możesz je śmiało jeść w różnych ilościach. W przykładowym jadłospisie jest zawarta minimalna ilość składników, którą należy spożyć. Istotnym jednak jest to, by nie jeść niczego innego spoza listy, która została wcześniej nakreślona. Tylko odpowiednie podejście do tej kuracji pozwoli ci cieszyć się doskonałymi rezultatami.

Reasumując w trakcie stosowania diety możesz jeść:

  • Jajka,
  • Grejpfruty,
  • Seler naciowy,
  • Marchew,
  • Pomidory,
  • Ogórki konserwowe,
  • Ogórki kiszone,
  • Szpinak,
  • Pierś z kurczaka,
  • Mięso z indyka,
  • Wołowinę,
  • Ryby,
  • Jogurt,
  • Biały ser,
  • Chleb.

Dozwolone napoje:

  • Woda mineralna niegazowana,
  • Herbaty owocowe i ziołowe,
  • Kawa.

Unikaj:

  • Soli,
  • Oleju,
  • Słodyczy,
  • Napojów gazowanych i słodzonych,
  • Produktów bogatych w skrobię.

Przykładowy jadłospis

Dzień 1

  • I śniadanie: 3 jajka gotowane, herbata lub kawa.
  • II śniadanie: grejpfrut, 3 jajka gotowane, kawa lub herbata.
  • Obiad: 3 jajka gotowane, kromka chleba, surówka z selera naciowego, marchewki, pomidora i ogórka konserwowego.

Dzień 2

  • I śniadanie: 1-2 gotowane jajka, kawa lub herbata.
  • II śniadanie: zimne mięso z kurczaka lub indyka, grejpfrut, 1 pomidor.
  • Obiad: 1-2 jaka gotowane, gotowany szpinak, biały ser, kromka chleba.

Dzień 3

  • I śniadanie: 1-2 gotowane jajka, kawa lub herbata.
  • II śniadanie: surówka warzywna, grejpfrut, herbata lub kawa.
  • Obiad: 2 kotlety z piersi kurczaka lub jagnięciny, surówka warzywna z pomidora, ogórka, selera naciowego, szczypiorku.

UWAGA:Pamiętaj przy budowaniu własnego jadłospisu o tym, że tylko w pierwszym dniu należy zjeść 3 jajka, a w każdym następnym 1-2.

Oceń dietę