Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.

Dieta lekkostrawna



Wiele osób, internautów skarży się na forach internetowych, że nie ma diety, która pomogłaby im w życiu codziennym, która przedstawiałaby produkty, po których nie będą mieć wzdęć, problemów żołądkowych. Postanowiliśmy wyjść naprzeciw tym prośbom i przedstawić na łamach portalu dietę lekkostrawną. Można ją stosować od czasu do czasu, ale także i w przypadku chorób, na przykład wtedy, gdy mamy gorączkę, stany zapalne żołądka, choroby wątroby, dróg żółciowych, itd. Dzięki zaproponowanemu lekkostrawnemu menu nasz organizm będzie lepiej pracował, nasze trawienie się polepszy, a także wspomożemy procesy myślowe.

W przypadku tej kuracji zalecana ilość posiłków to przedział między 5, a 6 w ciągu dnia. Głównym założeniem jest jedzenie małych porcji w równych odstępach czasu. Jednym z najistotniejszych zaleceń, o których wato pamiętać, to to dotyczące kolacji – ją najlepiej zjeść nie później aniżeli dwie godziny przed snem.

W przypadku stosowania tej diety pamiętaj również o tym, aby najczęściej wybierać gotowanie na wodzie lub parze. To sprawia, iż produkty są bardziej strawne.

Poniżej przedstawiamy listę produktów, z których warto skorzystać w trakcie przygotowywania posiłków, stosowania diety lekkostrawnej:


  • Masło,
  • Oleje roślinne,
  • Oliwa,
  • Jogurt,
  • Maślanka,
  • Jajka (w różnych postaciach, w tym i omlety),
  • Chude mięsa (te najlepiej w małych ilościach),
  • Ryby (sola, szczupak, sandacz, dorsz, leszcz),
  • Owoce dojrzałe bez skórki i pestek (banany, truskawki, brzoskwinie, jabłka, pomarańcze),
  • Warzywa gotowane (dynia, marchewka, buraki, kabaczek, groszek i fasolka szparagowa),
  • Warzywa surowe (pomidory bez skórki, marchew tarta z jabłkiem, sałata, cykoria),
  • Dżemy bez pestek,
  • Miód,
  • Kompoty owocowe,
  • Kisiele,
  • Przyprawy (cukier, koperek, kminek, cynamon, sól, sok z cytryny),
  • Napoje (soki owocowe rozcieńczone, warzywne, woda niegazowana mineralna).

Wystrzegaj się produktów, które sprzyjają powstawaniu wzdęć, są to przede wszystkim:

  • Groch,
  • Kalafior,
  • Kapusta,
  • Brukselka,
  • Soczewica,
  • Soja,
  • Pszenica,
  • Grzyby,
  • Cebula,
  • Czosnek,
  • Grube kasze,
  • Mocna kawa,
  • Napoje gazowane,
  • Pieczywo pełnoziarniste.

Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie- wafle ryżowe z dżemem, słaba herbata 250ml, banan
  • II śniadanie- dwa wafle ryżowe, 1 szklaka soku pomarańczowego,
  • Obiad- zupa jarzynowa (składniki dowolne z jadłospisu), ziemniaki puree, filet z piersi kurczaka ugotowany na parze, gotowana marchew, liść sałaty, szklanka wody niegazowanej mineralnej
  • Podwieczorek- 1 szklanka kompotu z jabłek, cztery herbatniki, trzy truskawki, jabłko
  • Kolacja- ryba ugotowana na parze, sałatka z tartej marchwi i jabłka, szklanka słabej herbaty

Oceń dietę