Diety odchudzające
- Dieta 3D chili
- Dieta 8-godzinna
- Dieta 50/50
- Dieta 1000 kalorii
- Dieta 5 czynników
- Dieta 7 dni
- Dieta aktywnego mężczyzny
- Dieta Andersona
- Dieta antycellulitowa
- Dieta antyhistaminowa
- Dieta antystresowa
- Dieta Atkinsa
- Dieta aztecka
- Dieta bananowa
- Dieta biblijna
- Dieta Cambridge
- Dieta cebulowa
- Dieta Charlesa Clarka
- Dieta chronometryczna
- Dieta cukrzycowa
- Dieta DASH
- Dieta Diamondów
- Dieta dla 20,30,40 latków
- Dieta dla biegaczy
- Dieta dla dwojga
- Dieta dla dzieci z nadwagą
- Dieta dla "gruszki"
- Dieta dla "jabłka"
- Dieta dwudniowa (odnawiająca)
- Dieta eliminacyjna
- Dieta Fultona (OMG)
- Dieta garstkowa
- Dieta Gersona
- Dieta grejpfrutowa
- Dieta grup krwi
- Dieta hiszpańska
- Dieta hollywoodzka
- Dieta jogurtowa
- Dieta kefirowa
- Dieta kapuściana
- Dieta kopenhaska
- Dieta lekkostrawna
- Dieta makrobiotyczna
- Dieta Mayra
- Dieta mleczna
- Dieta Montignac
- Dieta na chandrę
- Dieta na bazie soków
- Dieta na dobry humor
- Dieta na mroźne dni
- Dieta na włosy i paznokcie
- Dieta norweska
- Dieta odtruwająca
- Dieta ostatniej szansy
- Dieta orientalna
- Dieta owocowo-warzywna
- Dieta Ornisha
- Dieta owsiana (jednodniowa)
- Dieta Oxy
- Dieta piękności
- Dieta paleo
- Dieta po diecie
- Dieta proteinowa (dukana)
- Dieta pszenna (oczyszczająca)
- Dieta przeciw zaparciom
- Dieta przetworowa
- Dieta przy anemii
- Dieta przy wrzodach żołądka
- Dieta rodzinna
- Dieta rozdzielna (niełączenia)
- Dieta ryżowa
- Dieta Szangri-La
- Dieta South Beach
- Dieta startowa
- Dieta strukturalna (dr Bardadyna)
- Dieta szwedzka 1000 kalorii
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta tropikalna
- Dieta Turbo
- Dieta Turbo koktajlowa
- Dieta tybetańska
- Dieta Wall Street
- Dieta warzywna
- Dieta wegetariańska
- Dieta Weight Watchers
- Dieta wielowarzywna
- Dieta wodna
- Dieta zasadowa
- Dieta zielona
- Dieta ziołowa
- Dieta ziemniaczana
- Dieta zwiększająca płodność
- Dieta zone
Dieta owocowo-warzywna
Kurację tą stosujemy od 2 do 6 tygodni. Autorką diety jest doktor Ewa Dąbrowska. Można ją stosować zarówno jako dietę oczyszczającą oraz odchudzającą. Dieta jest bardzo prosta. Przez kilka tygodni należy spożywać warzywa w dowolnej ilości. Można je przyrządzać na różne sposoby – gotując na parze, na półtwardo lub w postaci zupy. Poleca się również spożywanie w postaci surówek. Podczas przyrządzania nie należy dawać do nich masła, oliwy, czy majonezu. Przyprawiać je natomiast wolno zieleniną, ziołami. Niewskazane jest użycie soli. W trakcie stosowania kuracji można spożywać również owoce sezonowe. Dietę należy wzbogacać o picie herbat ziołowych, owocowych, rozcieńczonych sków warzywnych i owocowych, a także i zwykłą wodę mineralną. Codziennie spożywaj na śniadanie jedna szklankę soku z marchwi. W trakcie stosowania kuracji, często jedz buraki, a najlepiej barszcz czerwony na domowym zakwasie.
|
|
Dieta winna być stosowana pod okiem dietetyka lub lekarza. Wiele osób podchodzi do niej sceptycznie z tego względu, iż nie zawiera białek ani tłuszczy. Kuracja ma charakter oczyszczający, obniża poziom cholesterolu, przyczynia się do znacznej utraty wagi. Dodatkowo łagodzi choroby skórne, obniża nadciśnienie i poziom cukru we krwi.

- I śniadanie: 250 ml świeżego soku z marchwi (podstawa każdego śniadania), surówka z utartej białej rzodkwi, posiekanej cykorii, całość oprószona zieloną pietruszką.
- II śniadanie: 2 jabłka należy pokroić w ćwiartki i rozgotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito. Całość można doprawić mielonym cynamonem, a także wzbogacić o owoce: maliny, czy jagody (mogą być mrożone).
- Obiad: zupa z kalafiora – kalafiora należy ugotować z marchwią, pietruszką i niewielką ilością wody. Całość doprawiamy solą ziołową i oregano oraz miksujemy na krem. Do tego dobrze jest przygotować szaszłyki warzywne. Warzywa nadziewamy na wykałaczkę, np. kolorowa papryka, cukinia, cebula. Pieczemy n grillu lub w piekarniku.
- Podwieczorek: pieczone jabłko, surówka z marchwi i selera. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i popijamy szklanką soku pomidorowego lub herbatą z róży.
- Kolacja: leczo z warzyw – do przygotowania potrzebujemy ogórki kiszone, paprykę zieloną i czerwona, cukinię, cebulę i pomidory. Wszystkie składniki kroimy i dusimy w małej ilości wody. Gdy uzyskają miękką konsystencję dorzucamy liść laurowy. Całość przyprawić możemy pieprzem ziołowym i zmieloną, słodką papryką.
Oceń dietę