Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.

Dieta owocowo-warzywna



Kurację tą stosujemy od 2 do 6 tygodni. Autorką diety jest doktor Ewa Dąbrowska. Można ją stosować zarówno jako dietę oczyszczającą oraz odchudzającą. Dieta jest bardzo prosta. Przez kilka tygodni należy spożywać warzywa w dowolnej ilości. Można je przyrządzać na różne sposoby – gotując na parze, na półtwardo lub w postaci zupy. Poleca się również spożywanie w postaci surówek. Podczas przyrządzania nie należy dawać do nich masła, oliwy, czy majonezu. Przyprawiać je natomiast wolno zieleniną, ziołami. Niewskazane jest użycie soli. W trakcie stosowania kuracji można spożywać również owoce sezonowe. Dietę należy wzbogacać o picie herbat ziołowych, owocowych, rozcieńczonych sków warzywnych i owocowych, a także i zwykłą wodę mineralną. Codziennie spożywaj na śniadanie jedna szklankę soku z marchwi. W trakcie stosowania kuracji, często jedz buraki, a najlepiej barszcz czerwony na domowym zakwasie.

Dieta winna być stosowana pod okiem dietetyka lub lekarza. Wiele osób podchodzi do niej sceptycznie z tego względu, iż nie zawiera białek ani tłuszczy. Kuracja ma charakter oczyszczający, obniża poziom cholesterolu, przyczynia się do znacznej utraty wagi. Dodatkowo łagodzi choroby skórne, obniża nadciśnienie i poziom cukru we krwi.

Dieta owocowo-warzywna Przykładowy jadłospis:

  • I śniadanie: 250 ml świeżego soku z marchwi (podstawa każdego śniadania), surówka z utartej białej rzodkwi, posiekanej cykorii, całość oprószona zieloną pietruszką.
  • II śniadanie: 2 jabłka należy pokroić w ćwiartki i rozgotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito. Całość można doprawić mielonym cynamonem, a także wzbogacić o owoce: maliny, czy jagody (mogą być mrożone).
  • Obiad: zupa z kalafiora – kalafiora należy ugotować z marchwią, pietruszką i niewielką ilością wody. Całość doprawiamy solą ziołową i oregano oraz miksujemy na krem. Do tego dobrze jest przygotować szaszłyki warzywne. Warzywa nadziewamy na wykałaczkę, np. kolorowa papryka, cukinia, cebula. Pieczemy n grillu lub w piekarniku.
  • Podwieczorek: pieczone jabłko, surówka z marchwi i selera. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i popijamy szklanką soku pomidorowego lub herbatą z róży.
  • Kolacja: leczo z warzyw – do przygotowania potrzebujemy ogórki kiszone, paprykę zieloną i czerwona, cukinię, cebulę i pomidory. Wszystkie składniki kroimy i dusimy w małej ilości wody. Gdy uzyskają miękką konsystencję dorzucamy liść laurowy. Całość przyprawić możemy pieprzem ziołowym i zmieloną, słodką papryką.

Oceń dietę