Diety odchudzające
- Dieta 3D chili
- Dieta 8-godzinna
- Dieta 50/50
- Dieta 1000 kalorii
- Dieta 5 czynników
- Dieta 7 dni
- Dieta aktywnego mężczyzny
- Dieta Andersona
- Dieta antycellulitowa
- Dieta antyhistaminowa
- Dieta antystresowa
- Dieta Atkinsa
- Dieta aztecka
- Dieta bananowa
- Dieta biblijna
- Dieta Cambridge
- Dieta cebulowa
- Dieta Charlesa Clarka
- Dieta chronometryczna
- Dieta cukrzycowa
- Dieta DASH
- Dieta Diamondów
- Dieta dla 20,30,40 latków
- Dieta dla biegaczy
- Dieta dla dwojga
- Dieta dla dzieci z nadwagą
- Dieta dla "gruszki"
- Dieta dla "jabłka"
- Dieta dwudniowa (odnawiająca)
- Dieta eliminacyjna
- Dieta Fultona (OMG)
- Dieta garstkowa
- Dieta Gersona
- Dieta grejpfrutowa
- Dieta grup krwi
- Dieta hiszpańska
- Dieta hollywoodzka
- Dieta jogurtowa
- Dieta kefirowa
- Dieta kapuściana
- Dieta kopenhaska
- Dieta lekkostrawna
- Dieta makrobiotyczna
- Dieta Mayra
- Dieta mleczna
- Dieta Montignac
- Dieta na chandrę
- Dieta na bazie soków
- Dieta na dobry humor
- Dieta na mroźne dni
- Dieta na włosy i paznokcie
- Dieta norweska
- Dieta odtruwająca
- Dieta ostatniej szansy
- Dieta orientalna
- Dieta owocowo-warzywna
- Dieta Ornisha
- Dieta owsiana (jednodniowa)
- Dieta Oxy
- Dieta piękności
- Dieta paleo
- Dieta po diecie
- Dieta proteinowa (dukana)
- Dieta pszenna (oczyszczająca)
- Dieta przeciw zaparciom
- Dieta przetworowa
- Dieta przy anemii
- Dieta przy wrzodach żołądka
- Dieta rodzinna
- Dieta rozdzielna (niełączenia)
- Dieta ryżowa
- Dieta Szangri-La
- Dieta South Beach
- Dieta startowa
- Dieta strukturalna (dr Bardadyna)
- Dieta szwedzka 1000 kalorii
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta tropikalna
- Dieta Turbo
- Dieta Turbo koktajlowa
- Dieta tybetańska
- Dieta Wall Street
- Dieta warzywna
- Dieta wegetariańska
- Dieta Weight Watchers
- Dieta wielowarzywna
- Dieta wodna
- Dieta zasadowa
- Dieta zielona
- Dieta ziołowa
- Dieta ziemniaczana
- Dieta zwiększająca płodność
- Dieta zone
Dieta dla grupy krwi B
Grupa krwi B powstała około 10 tysięcy lat p.n.e. w regionie Himalajów, skąd rozprzestrzeniła się dalej dzięki wędrówkom ludów mongolskich. Ich dieta była bogata w mięso i produkty mleczne. Mongołowie charakteryzowali się silnym układem immunologicznym i wysoką odpornością będącymi efektem dostosowania się do ciężkich warunków klimatycznych. Dzisiejsi posiadacze grupy krwi B mają wiele powodów do zadowolenia – ich dieta jest najmniej restrykcyjna i mogą oni sobie pozwolić praktycznie na wszystkie rodzaje produktów. Reprezentanci tej grupy krwi jako jedyni w pełni tolerują mleko i jego przetwory. Spośród produktów, które są odradzane potomkom mieszkańców Himalajów, najważniejsze to kurczak i pomidory.
Choroby, na które w szczególności podatni są posiadacze grupy krwi B to:
- cukrzyca
- schorzenia układu krążenia
- infekcje wirusowe
- schorzenia nerek
- syndrom chronicznego zmęczenia
Stosując dietę zgodna z grupą krwi można nie tylko wystrzec się wyżej wymienionych problemów zdrowotnych, lecz także wypracować i utrzymać wymarzoną wagę.
- mięso, ryby, owoce morza - chociaż nie ma przeszkód, aby przedstawiciele grupy B spożywali białko pochodzenia zwierzęcego, nie zaleca się im jednak zawierającego nietolerowaną lektynę kurczaka. Szczególnie polecane gatunki mięsa to baranina i jagnięcina – przyspieszają one przemianę materii. Warto sięgać także po zawierające wysokogatunkowe proteiny i kwasy omega 3 ryby, a w szczególności halibuta, flądrę, dorsza, łososia czy makrelę. Osoby z grupa krwi B powinny unikać spożycia skorupiaków (zawierają nietolerowane przez organizm lektyny), gęsi, kaczki, wieprzowiny, karpia, tuńczyka czy pstrąga tęczowego.
- nabiał i jaja - wraz z udomowieniem zwierząt, na talerzach dawnych mieszkańców Himalajów pojawił się nabiał. Dzisiejsi potomkowie pierwszych przedstawicieli grupy krwi B mogą bez obaw spożywać jaja, mleko i produkty na nim bazujące. Szczególnie poleca się jogurty, kefiry, chude mleko, serek wiejski, mozzarellę i fetę. Unikać należy właściwie tylko sera amerykańskiego, sera typu blue i lodów.
- orzechy i pestki - obok mięsa i ryb, ta grupa produktów jest dobrym źródłem białka. Trzeba jednak pamiętać, że lektyny zawarte w niektórych pestkach i orzechach zaburzają produkcję insuliny. Dlatego też, lepiej unikać orzechów nerkowca, pistacji, orzeszków pini, pestek dyni, słonecznika i sezamu. Wśród produktów neutralnych znajduje się masło migdałowe, migdały, orzeszki liczi, orzech włoski, kasztany jadalne i masło sezamowe.
- oleje i tłuszcze - w tej grupie produktów szczególnie poleca się spożycie olejów zawierających kwasy omega (np. olej lniany) oraz jednonienasyconej oliwy z oliwek – wspomogą one pracę układu trawiennego. Unikać należy oleju rzepakowego, sezamowego, słonecznikowego i bawełnianego, gdyż zawierają one osłabiające układ pokarmowy lektyny.
- rośliny strączkowe i fasole - w tej grupie szczególnie poleca się spożycie fasolki Limańskiej, fasoli navay i fasoli nerkowatej ze względu na dużą zawartość białka roślinnego. Można też sięgać bez obaw po bób, fasolkę szparagową, zielony groszek i czerwoną fasolę. Lepiej zaś unikać fasoli czarnej, ciecierzycy, groszku czarne oczko i soczewicy.
- zboża, pieczywo, makarony i ziarna - głównym zaleceniem dotyczącym tej grupy jest unikanie, w miarę możliwości, pszenicy i produktów ją zawierających. Jej lektyny mogą zaburzyć spalanie tłuszczu i zmniejszyć wydolność insuliny. Jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce, warto odstawić kukurydzę i grykę. Lepiej unikać także żyta – lektyny w nim zawarte są przyczyną zawałów i chorób krwi. Do listy produktów raczej odradzanych lub wymagających ograniczenia można zaliczyć także ryż i makarony. Jeśli mamy ochotę na pieczywo, najlepszym wyborem będzie chleb esseński, chleb Ezekiela oraz pieczywo chrupkie jak np. Wasa.
- warzywa i owoce - niewiele produktów z tej grupy można definitywnie odradzić, a są to: mogące powodować niewydolność żołądka pomidory, kukurydza, powodujące alergię oliwki oraz kilka gatunków raczej rzadko spotykanych owoców (np. kokos, granat, opuncja). Właściwie wszystkie nie wymienione wyżej warzywa i owoce można jeść bez obaw, a w szczególności poleca się bogate w magnez warzywa zielone (brokuły, sałaty), marchew, pietruszkę, buraki, pomocny w przypadku wzdęć ananas oraz śliwki, winogrona, banany i papaję.
- przyprawy i dodatki - reprezentanci grupy krwi B powinni sięgać po raczej ostre przyprawy. Wyjątkiem jest tutaj zawierający źle tolerowane lektyny pieprz. Dobrze jest także ograniczyć cukier, a zupełnie wykluczyć z menu ketchup, żelatynę i cynamon. Wszystkie inne przyprawy i dodatki są obojętne, więc można je spożywać bez obaw.
- napoje - osobom z grupą krwi B zaleca się wypicie z rana soku warzywnego lub owocowego z dodatkiem łyżki lecytyny i oleju lnianego. Taki napój pomoże wyraźnie wzmocnić układ immunologiczny. Dobrze jest także sięgać po większość gatunków herbat ziołowych (jak np. szałwia, żeń-szeń). Alkohole pijmy raczej sporadycznie, najlepiej tolerowane jest piwo i wino. Odradza się sok pomidorowy, napoje gazowane, wodę sodową i destylowane alkohole.
Zobacz również:
Dieta dla grupy krwi 0
Dieta dla grupy krwi A
Dieta dla grupy krwi AB